nuff for click

Friday, July 16, 2010

the price of petrol, diesel, sugar and gas UP

Image from Google

Image from Google

Picture taken from: malaysiakini.com

RON 95 petrol and diesel, rose 5 cents. RON97 will no longer be subsidized. It is subject to floating in a controlled, with prices determined by the automatic pricing mechanism. It's unclear how the increase in the price of RON 97. But understand that the price will go up 5 cents and then adjusted later. While sugar prices are up 25 sen to RM1.90, with LPG gas increased by 10 sen per kg.


  • Petrol RON 95 - RM1.85 per/liter.
  • Diesel - RM1.75 per/liter.
  • Sugar - RM1.70 per/kilogram
  • LPG Gas - RM1.85 per/kilogram
Gas price:
  • 14KG Barrel - from RM24.50 to RM25.90 (increase RM1.40)
  • 12KG barrel - from RM21.00 to RM22.20 (increase RM1.20)
  • 10KG barrel - from RM17.50 to RM18.50 (increase RM1.00)
p/s: what do you think MALAYSIAN??????
did u smile or otherwise?????

9 comments:

Zack Zaifull said...

syabas 1Malaysia...

Ahmad Zaki said...

Tepat sekali dengan slogan "Rakyat didahulukan..."

miss faten said...

in my own opinion =____=
even though saya masih muda but i still think kerajaan memang harus menaikkan harga segala harga yang ada. yeah, i know saya masih belum bekerja, dan masih belum punya tanggungjawab, namun kita sudah terlalu lemak dengan subsidi, agaknyalah kot? selain itu berlaku juga penyelewengan like salah guna subsidi tersebut, makanya seharusnya tindakan seperti ini diambil lama dahulu. namun demikian, harga yang dinaikkan pun masih sikit tau tak, so kita harus bersyukur kerajaan tak naikkan secara mendadak =))


by the way harga minyak negara kita paling murah kot. tu pasal orang negara jiran cam suka aja datang isi minyak kat negara kita. pastu berbelanja barangan dapur pun kat negara kita. habis tu rakyat kita cemana pulak??? =___=


by the way ini sekadar pendapat tau =)

faizzazh said...

thanks faten dgn komen pnjg lebar anda...
ada btulnya ckp anda...
tp skrg da stiap thun kompom hrga brg2 tersebut akn naik.. brg yg stiap hri kita guna plak tu...
knaikn mmg la sdikit...

tp cik faten kena igt dgn kesannya...
bila hrga mnyk naik.. knderaan awm mcm teksi n bas psti akn naik jgk skit nnt... brg2 mkn akn trut naik dgn alasn kos pggkutan.. tmbg bas skolah bdk2.. kdi mkn pn naik hrga... kesimpulannya, suma hrga benda di pasaran akn naik...

itu pula pndpt saya... :-)

mean saya kurg bersetuju la...
hrp2 hrga ini akn kekal lama skit la...
jgnla tiap2 thun kn...
ltih oooo...

Ahmad Zaki said...

Harga minyak mempengaruhi harga barangan lain... Negara nak berjimat ye..? Subsidi barangan makanan dan keperluan rakyat ditarik balik atas alasan berjimat? Subsidi ditarik balik atau dikurangkan ats alsan utk org Melayu berdikari..?

Jika begitu mengapa negara sanggup berbelanja beratus ratus bilion dolar utk projek yg hanya mendatangkan keuntungan segelintir rakyat VVIP sahaja? Sedangkan ramai lagi masyarakat negara ini yg miskin sama ada di bandar mahupun di kampung.

Contohnya projek kereta lumba dan litar lumba Formula 1. Adakah dengan perkongsian teknologi enjin kereta lumba boleh membantu org miskin? bolehkah litar lumba itu memberikan bantuan tempat tinggal utk org miskin dgn menyalurkan dana utk rakyat memerlukan..?

Memang bersyukur kerana Malaysia masih lagi dapat bernafas, masih lagi ad beberapa butir beras untuk dimasak (sekadar perumpamaan bagi yg faham). Memanglah harga barang tak dinaikkan mendadak, jika tidak makin cepat lah pemerintah sekarang ni kalah nnt. sbb tu dinaikkan sikit2 agar rakyat x berapa nak rasa & dgn harapan org ramai akan lupakan ttg kenaikkan harga barang, tapi sikit2 pun dah berapa kali naik dah..

Salahguna subsidi dilakukan oleh sesetengah pengusaha yg tamak, tp knp harus rakyat seluruhnya menanggung beban? Org atas x merasa sangat kerana dah kumpul harta lebih awal.

Yg paling penting kawal ketirisan ekonomi dan salah urus sumber ekonomi negara.Hentikan projek yg tak / kurang memberi kebaikkan pd masyarakat.Nampaknya rakyat makin hari makin susah,pemerintahpun turut sama2 hidup susah? Pembaziran berlaku di mana2.Bukan sahaja di kalangan rakyat malah di kalangan perlaksana dasar negara. RAKYAT PATUT DIDAHULUKAN kerana rakyat yang mengundi.

Ini pandangan ikhlas dari seorang rakyat yg nak Malaysia jadi pengamal undang2 Islam terbaik di dunia.Harap UMNO dapat "membela" org Melayu sebelum x berpeluang lagi.

jerung darat said...

miss faten & faizzazh...harge minyak kite murah sbb di banding kan dgn negara Asia Tenggara (ASEAN). . .cube banding kan dgn negara² pengeluar minyak(OPEC). . .fikir² kan la. . .singapura ng thailand bkn negara pgeluar minyak. . .

faizzazh said...

yup.. btul encik ikn jerung... kita negara pngeluar mnyk pe.. lgi mau bgi kurg subsidi...
dgr crita kn.. duit dlm petronas tmpt kerajaan smpn duit tu bnyk gler.. hinggakn kalo diberi setiap sorg rkyt mlaysia ni sorg sejuta pn tk kn rugu pape.. malah de belen lgi... tp ntah la.. aku tk pndi politik sgt... tp aku pikir logik je.... kerajaan skrg ni mau kne kejut skali je...
nnt bru dia tau.... pe lagi... jom pgkh yg lain la... hahahaha... oppssss... sori geng pnimbg....

Indahnya kebersamaan said...

Santai saja friend

My Dream Come True said...

Have a nice day friend

Post a Comment

Lets Click!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...